За региона

Велико Търново

ное. 29, 2018

Средновековната столица на България е с над 7000 годишна история. Малко над 60 са километрите, делящи гостите на Трявна от Велико Търново. Живописният път през Габрово и Дряново неусетно ще ви отведе до Царевград Търнов. Място, на което не само са се водили множество битки и са се решавли човешки съдби, но и място, което няма как да посетиш и да не остане в сърцето ти.

Накацалите къщи по околните склонове, изумителните каменни мостове, тихият напев на река Янтра, светлинното шоу на Царевец и какво ли още не. В рамките на ден може да обиколите не едно и две места.

Царевец е може би най-емблематичната забележителност на Велико Търново. Вървейки по калдъръмените пътеки ще посетите две от най-внушителните постройки тук – царският и Патриаршеския комплекс. Балдуиновата кула и легендата за пленяването на Балдуин Фландърски от цар Калоян след битката при Одрин през 1205г пък са не по-малко интересни за посетителите.

Трапезица-съседният на Царевец хълм. Може да се разходите по приятна екопътека за да се изкачите до платото на хълма или пък да се повозите с модерния стъклен фуникуляр.

Патриарх Евтимий споменава името „Преславният град Трапезица“ по повод пренасянето на мощите на Св. Йоан Рилски в една от църквите тук. Разкопките продължават с пълна сила и днес и продължава да се разкриват нови моменти от средновековния живот тук.  На територията на Трапезица  до момента са разкрити части от укрепителната система, военен комплекс, 18 църкви.

В града е изграден и първият по рода си в България парк-музей Мини България, представящ над 80 реални миниатюри на знакови забележителности от цялата страна. Тук може да надникнете отвисоко в Рилския манастир, да се запознаете с детайлите на жп гарата в град Варна, да се разходите из центъра на София и да се насладите на красивата Розова долина.

Като задължителни за посещение може да си отбележите средновековните храмове „Свети Димитър“ -в която е обявено въстанието на Асен и Петър“ и „Св. Петър и Павел“, Шишмановата баня. разбира се, да не забравяме самоводската чаршия и Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“.

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете