За региона

7 забележителности в Габрово

февр. 24, 2020

Габрово се намира само на 15 – на км от Трявна. Град, известен не само с любовта си към шегите, с ежегодния си карнавал на хумора и сатирата, с многобройните паметници и мостове, но и с това, че е един от най-дългите градове в България с дължина 25 км, по птотежение на поречието на река Янтра. Днес ще представим 7 забележителности в Габрово, част от многото такива в старопланинския град, които ви съветваме да посетите. 

1. Музей Дом на хумора и сатирата

Трявна

Музей Домът на хумора и сатирата е октрит на 1 април през 1972 година. Той е единственият такъв музей в света. В него се събира и отразява творчеството в десет зали на над 150 майстори на хумора по света. Домът развива многостранна дейност – той е и музей на смеха, и галерия на световното хумористично изкуство, и информационен център, и място за развлечение, и туристическа атракция за малки и големи. Целите на музея са да събира, проучва, експонира и популяризира хумора на народите в областта на изящните изкуства, литературата и фолклора, фотографията, плаката, веселите празници и маскарадни традиции по света.

Музеят е разположен в центъра на Габрово, близо до автогарата и ж.п. гарата, Домът на хумора и сатирата посреща своите посетители с веселия поздрав на любими хумористични герои, чиито скулптурни композиции могат да бъдят видени и които оформят Парка на смеха: Хитър Петър, Чарли Чаплин, неразделните Дон Кихот и Санчо Панса, дело на проф. Георги Чапкънов.

Габровски шеги:                                                                                                                                                                              На габровско семейство дошли гости. Ала се позастояли по-дълго, та по едно време домакинята подсетила мъжа си:
– Хайде, мъжо да си лягаме, че хората може да искат да си ходят!…

2. Националният музей на образованието и Национална Априловска гимназия

хотел Калина палас

Помещава се в сградата на Националната Априловска гимназия. Музеят е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Създаден е през 1973 година. Той е единственият специализиран музей в България, който съхранява и отразява как се е провеждало образованието. Неговият фонд съхранява паметта на българското образование – около 200 000 документа, снимки и веществени материали, свързани с просветното дело от X век до наши дни. Тук могат да бъдат видяни възстановките на килийно училище, на детска градина от края XIX век., на първото новобългарско училище.

В далечния 2 януари 1835 г.в Габрово е открито Първото българско светско училище по метода Бел-Ланкастер с дарения на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и др. За нуждите на училището се създават първите учебници, помагала и пособия, които се възприемат като еталон от по-късно възникналите български училища. От 1872 г. Габровското училище прераства в Първата пълна гимназия в поробените български земи. От 1889 г. тя приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича Априловска гимназия. Нов етап в развитието на гимназията започва от 1988 г., когато на 25 януари Министерството на културата, науката и образованието утвърждава нов Статут на гимназията, С него тя се превръща в средно училище с хуманитарен профил, с курс на обучение от 8 до 12 клас, с национален прием на ученици, без ограничения в социално отношение.

3. Музей Дечкова къща

хотел Калина палас

Дечковата къща представлява архитектурна и културна забележителност, исторически паметник на културата, построена през 1835 година и една от най-запазените къщи от периода на Възраждането в Габрово. Тя е била дом за едни от най-видните търговци в града. През годините от създаването и в нея е имало Девическо училище, после се е използвала като кметство, а през Руско-турската освободителна война е била болница за ранените бежанци. През ноември 1883 година в къщата е открит и клон на Червения кръст в града.

Днес Дечковата къща изглежда така, както когато е построена и при реставрацията са запазени архитектурните традиции на стила, а стаите са с оригинални мебели от началото на 19 век.

4. Регионалният Исторически музей – Габрово

хотел Калина палас

Една от най-старите културни институции в Габрово е регионален исторически музей, който е и пряк приемник на създаденият музей про Априловската гимназия. В музея посетителите могат да видят уникални находки от палеолита като пещерна мечка, кости на древен човек, оръдия на труда и др. Те са открити е пещерата Бачо Киро, която е сред 100-те национални туристически обекта. Намира се близо до Дряновския манастир в посока Запад. Музеят разполага с 4 отдела: Отдел „Археология “ ; Отдел „България XV – XIX век“ ; Отдел “ Етнография“ и Отдел „Нова и най – нова история“.

Днес богатата му колекция включва 120 000 фондови единици от епохата на палеолита, късноантичната цивилизация по тези земи (IV – VI в. пр. н. е.), Първото и Второто българско царство, османското владичество, Възраждането, индустриалния подем до наши дни. Сред най-ценните му експонати са:  въоръжение на габровските дервентджии от османския период, най-пълното от музеите в България сокайно забраждане, първата българска банкнота от 20 лева,  знамето на първата фабрика в Княжество България след Освобождението – единственото фабрично знаме, запазено в българските музеи, и други.

Музеят се помещава в красива барокова сграда – паметник на културата от национално значение, дело на големия български архитект Никола Лазаров, построена през 1904 година.  

5. Баевият (Байов) мост

хотел Калина палас

Построен е през 1855 година. Баевият мост е един от символите на града и е обявен за паметник на културата. Той се намира на центъра на Габрово и е направен през 1855 година от майстор Минчо Стоянов. Посветен е на участието на габровци в Априлското въстание. Името е доста интересно и произлиза от стара воденица, която се е намирала съвсем близо до моста и е била една от многото, построени по течението на река Янтра. Той е направен изцяло от дялан камък и е един от малкото такива, които са останали в новата градска обстановка. Във високата му част може да се види надпис, според който лично султан Абдул Меджид е разрешил да бъде построен и е подпомогнал със средства направата му. Част от моста са няколко интересни уникални скулптурни композиции „Раненият въстаник“, „Фигурата“, „Наука“ и „Априлци“.

6. Паметник на Рачо Ковача

хотел Калина палас

Статуята на Рачо Ковача се намира на голяма скала, непосредствено до водите на река Янтра. За местните хора Рачо Ковача е основател на града, тъй като покрай неговата ковачница се е сформирало селище и благодарение на него се е появил град Ганрово и се е изградил неговия облик като занаятчийско градче. Стара легенда разказва, че над работилницата на Рачо Ковача е имало голямо габърово дърво и така, от там е дошло и името на населеното място.

Паметникът на Рачо Ковача е единствения построен в река у нас. Пословични със своята пестеливост габровци решили да сложат паметника именно на това място, за да спестят място за жилищна площ и да не изразходват средства за поднасянето на цвета.

Статуята е направена от бронз, неин скулптор е Любомир Далчев. Изобразява здрав и едър мъж, държащ в едната си ръка чук, а в другата клещи, хванали парче метал върху наковалня. Самия Рачо Ковача е от Боженци и се пренася тук, като първоначално подковава конете на керванджиите и ремонтира каруците им. През годините Рачо създава семейство и по неговия пример много други правят така.

7. Църква Успение Богородично Габрово

хотел Калина палас

Един от най-красивите храмове в цяла България е „Успение Богородично“ в Габрово. Сградата представлява сам по себе си шедьовър на църковната архитектура по време на Възраждането у нас. Намира се в близост до първата църква в Габрово – „Света Петка“. През 1231 година през града минават мощите на Света Параскева Епиватска на път за столицата тогава Велико Търново и по християнска традиция на мястото, на което са пренощували мощите габровци издигат храм. „Света Петка“ е съществувала и по време на турското робство. През 1798 година Капудан Хюсеин напада града с войските си и го опустошава. Тогава църквата е безмилостно опожарена. Не е възстановена, а встрани от останките й е съграден нов храм без разрешение от турската власт. Новата църква също се нарича „Успение на Пресвета Богородица“ и е малка, вкопана в земята. За да не бъде затворена, защото няма официално позволение от султана, в нея са настанени самарджии.

През 19 век Габрово се превръща в търговски и просветен център. Тук жителите имат нужда от по-голям и величествен храм. Старата църква е бутната и няколко дни след това през май 1865 година започва изграждането на нова. Тя е направена от най-известният възрожденски майстор у нас Уста Генчо Кънев, автор и на Априловската гимназия и още няколко църкви в съседна Румъния и Унгария.

Габровски шеги:            

  На габровско семейство дошли гости. Ала се позастояли по-дълго, та по едно време домакинята подсетила мъжа си:
– Хайде, мъжо да си лягаме, че хората може да искат да си ходят!…

– Дай ми пет яйца от черна кокошка – рекъл габровец на продавачката.
– Ако ги познаваш, избери си.
Габровецът избрал най-едрите, платил и си заминал.

Габровка попитала съпруга си колко да сложи от яйцето да застрои супата.
– Днес е празник, сложи половината – великодушно отговорил той

Представихме 7 от едни от най-забележителните места, които не бива да пропуснете, посещавайки Габрово. Снимките са от rezervaciq.com. Независимо дали сте на гости на хотел Калина Палас или самостоятелно посещавате региона, отделете време и посетете Габрово. Струва си, ще останете много впечатлени.

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете