За региона

7 места, които да посетим в Трявна за 1 ден

ян. 23, 2020

Трявна е от онези магични места, за които не са необходими нито много думи, нито много обяснения, нито много време за да я обикнеш и да остане завинаги в сърцето ти.

Днес подбрахме една малка част – 7 места, които да посетим в Трявна за един ден. Нещо като кратък пътеводител за града и своеобразна разходка назад във времето. Не претендираме за изчерпателност на всичко онова, което може да се види като цяло в Трявна. Тук са подбрани само 7 места, които ние подбрахме и които вие бихте могли да посетите в рамките на един ден.

1. Площад „Дядо Никола“

Това е единственият запазен възрожденски площад в България. Той е уникален с градоустройственото си решение. По-голямата част от сградите, затварящи площадното пространство имат забележителна архитектурна стойност. Строени в различно време от различни майстори, а както всички знаем талантът на възрожденския архитект и майстор е безспорен. Площадът е най-значимият, уникален и единствен в България изцяло запазен Възрожденски площад – със забележителната си часовникова кула на града, датираща 1814 г., „Славейковото Школо“, намиращо се вдясно на площада, със старинния храм „Св. Архангел Михаил“ от отсрещната страна на улицата и старият каменен „Kивгирен мост“ (Гърбавия мост) свързващ чаршията с площада. Площадът е признат за недвижима културна ценност с национално значение.
 

2. Старинен храм „Свети Архангел Михаил“

Трявна

Според стара легенда, която местните хора предават от поколение на поколение църквата е построена през XII век. За да изразят своята благодарност към Бога за подкрепата в успешната битка през 1190 г. в Тревненския проход, братята Асеневци пoстроили три църкви, посветени на Свети Архангел Михаил. Едната от тях е именно църквата в Трявна. Досега историята не е потвърдила категорично този факт. През XVIII век църквата със сигурност е съществувала, според направени проучвания. Тя била опожарена при голямото Кърджалийско нападение над Трявна през 1798 г. Днес е отворена за всички миряни.

3. Кивгиреният мост

Една от емблемите нa Трявнa. Построен е в периода прeз 1844-1845г.  В началото е бил дървен, нo в резултат на пoрoйни дъждoвe рeкaтa прииждaлa и чecтo гo разрушавала. Зaтoвa трeвнeнци рeшили дa гo пocтрoят oт кaмък. Cтрoeжът бил поверен нa мaйcтoр Димитър Ceргюв, кoйтo дългo време прецизно избирaл кaмъкa – дa издържa нa cтуд, пек и вода. Нaпрaвил мocтa в римcки cтил – виcoк, cвoдecт и cилнo изгърбeн за дa мoжe cвoбoднo дa прoпуcкa придoшлитe буйни вoди нa рeкa Трeвнeнcкa. С дължина от 25 мeтрa и широчина oкoлo 4 мeтрa, повече от 160 години Гърбавият мост, както още е известен мостът, устоява на всички стиххи и бури. Гoлeмитe плoчи oт дялaн кaмък били зaхвaнaти пoмeжду cи c жeлeзни щифтoвe и oлoвни припoи. Обърнете внимание на един интересен детайл,  кoйтo нeизмeннo прeдизвиквa уcмивки c прoтивoрeчиви тълкувaния. Става въпрос за мaлкaтa cтoмничкa ибрик, издълбaнa нa eднa oт гoлeмитe плoчи нa мocтa: eдни кaзвaт, чe e напомняне към гaбрoвци, кoгa влизaт в Трявнa първo дa ce измият и пречистят, а други пък твърдят, чe трeвнeнци нa път зa Гaбрoвo трябвaлo първo дa ce умият.

4.Часовниковата кула

Часовниковата кула е част от единственият запазен възрожденски площад в България. Тя е построена през далечната 1814 г., а механизмът и е от 1815 г. Според стара легенда, за да получат разрешение за строежа на кулата, тревненските жени е трябвало да се откажат от традиционния за този край накит за глава – сокай. В архитектурно отношение, отделните части на кулата са изградени в хармонични пропорции. Камбаната е релефно изписана от габровските майстори Кънчо и Генчо Радославови през 1815 г. По–късно, през 70-те години на 20-ти век към часовниковия механизъм монтиран магнетофон, който в 22.00 часа, след последния десети звън на камбаната, автоматично се включва и от кулата започва да се разнася мелодията на песента „Неразделни“ от Пенчо Славейков. Тази песен се превръща в химн на града.

5. Музей „Славейковото (Старото школо)“

Трявна

Старото школо е построено в периода 1836-1839 г., като това е едно от първите светски училища в България. Открито е като взаимно училище през есента на 1839 г. Десетина години по-късно тревненци канят като учител в Трявна Петко Славейков, който открива и класно училище в същата сграда. Негово дело е въвеждането и изучаването  на музика, рисуване, часове по физическо възпитание. През пролетта на 1850 г. в тревненското училище се провеждат първите годишни изпити. Промените, които Славейков прави тук са толкова много и значими, че до днес старото училище е известно и като „Славейковото школо“.

6. Попангеловата къща

трявна

Попангеловата къща се приема за най-старият архитектурен паметник на територията на община Трявна. Мейното построяване се отнася към втората половина на 18 век. Някога обитателите й се занимавали с един рядък художествен занаят – казаслък. От копринени и фини вълнени конци се изработвали гайтани, служещи за украса на облеклото, колани, украси за коне. Има данни, че такъмът за коня на княз Александър Батенберг бил дар от тревненския казаски еснаф. Тази къща била едно от убежищата на Васил Левски, когато имал комитетски дела в Трявна. И днес тук могат да се видят тайните места, където се е укривал при опасност Дяконът.

7. Даскаловата къща

Даскаловата къща е построена за двама от синовете на хаджи Христо Даскалов. При освещаването на къщата на Гергьовден 1808г. майсторът Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца сключват облог и шест месеца работят върху великолепни тавани – слънца в двете стаи на дома. Слънцата галят и днес с лъчите си гостите в Даскаловата къща и предизвикват питане у посетителите кое е по-хубавото слънце. Тук през 1963г. е открит единственият по рода си Музей на резбарското изкуство, представящ развитието на най-старата възрожденска резбарска школа – Тревненската, като се тръгне от най-ранната овчарска резба, премине се през резбата, украсяваща дървото в архитектурата на къщите, домашните иконостаси и се стигне до дълбоката и пластична резба, с която тревненските първомайстори красят църковни иконостаси, владишки тронове и други предмети от бита и ежедневието.

Всъщност при добра организация може да видите още поне толкова места в раките на един ден. Желаем ви достатъчно време  за да може хем да си починете, хем да обиколите забележителностите на Трявна, но и тези наоколо.

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете