За региона

Архитектурно-етнографски комплекс на открито „Етър“ Габрово

ное. 29, 2018

Едно великолепно място, което е задължително за посещение, когато сте в района на Трявна. За да стигнете до комплекса трябва да се отправите към Габрово и оттам да поемете към Етъра. Пътят е добре обозначен, вероятността да се загубите е минимaлна.

След като оставите колата си пред един от двата входа на обекта, оставете настоящето и се потопете в една отминанала епоха. Възраждането, заедно със своя цветущ арсенал от култура, занаяти и традиция посреща всеки свой гост и го прави съпричастен към Габрово от преди няколко века.

АЕК „Етър“ е отворен за посетители на 7 септември 1964 г. Идеята за единствения по рода си подобен музей на открито на Балканския полуостров принадлежи на Лазар Донков.

Тук са експонирани различни обекти – някои от тях са реставрирани на място (заварени на терена), пренесени оригинални съоръжения, както и пресъздадени   сгради по предварително създадени скици и заснемания (копия на оригинали).

Етъра представлява умален вариант на някогашно Габрово. Тук на място са представени автентични занаяти като грънчарство, бакърджиство, шекерджийство, сарачество, куюмджийство, мутафчийство и много други. Ако се разходите по занаятчийската чаршия пък ще се потопите в автентичната строителна традиция на възрожденската архитектура, при която къщите се строят непосредствено на улицата за да бъдат близо до клиентите. В Етъра, както в миналото занаятчията произвеждал и само продавал продукцията си. Можете да опитате и закупите различни произведения на малките занаятчийски работилнички.

А знаете ли, че в Етъра се намира единствената в България сбирка на народна техника за вода? Състои се от 10 обекта и това са наистина едни от най-добрите образци сред европейските музеи на открито. Важно особеност е, че всеки един от обектите са в действие. Представени в естевствен размер и среда, народната техника за вода в Етъра представя находчивия ум на балканджията, пренесъл през годините традициите и уменията за използването на водната сила като двигател.

Тук ще видите църква с училище, часовникова кула, няколко каменни моста, чешми-все сгради с обществено значение.

Помислено е и за най-малките. През 2013 г. е открит Музеен детски кът „Открий какво умееш“. Тук чрез опит всеки малък занаятчия може да научи и открие интересно нещо за себе си.

Прекрасен комплекс, който не само ще ви пренесе в отминалите векове на българина, ще научите интересни факти, техники от традиционните занаяти, но и ще ви накара да заобичате това място.

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете