За региона

Местност Узана – красива през всеки сезон

окт. 19, 2019

Днес се спряхме на едно много интересно място, недалеч от Трявна. То се намира на около 46 км спрямоТрявна и на 25 км югозападно от Габрово. Местност Узана. 

С надморска височина 1300 м, местността Узана се разполага на вододелното било  на Стара планина. Освен, че е прекрасно място за разходка през топлите месеци, Узана разполага с 8 ски-писти с обща дължина над 10 км, като всяка от тях е оборудвана с влек. Повече информация за тях може да откриете в сайта на Посетителски информационен център „Узана“.В местността се разполагат няколко хотелски бази, които предлагат добри условия за отдих.

Калина палас

Лятна Узана, снимка“ wikipedia.com

Знаете ли, че именно тук в местността Узана се намира Географският център на България, който е измерен през 1991 г. включен под №19 в списъка на „100-те Национални туристически обекта“. През същата година е поставен знак, който отбелязва центъра на територията на страната ни и представлява стилизирана форма на пирамида, оцветена в бяло, челено, червено. Всички необходими математически изчисления са направени от група учени от БАН. Ако събирате печатите от списъка на „100-те обекта“ може да се сдобиете с този от Узана като посетите Туристическия център, който се намира в самата местност. Той работи целогодишно, денонощно, без почивни дни.

Калина палас

Узана, снимка: peika.bg

Тук природата е съхранена в своята „дивост“. Задно с очарованието й, Узана се утвърждава като курортна местност на Централна Северна и Североизточна България. Оттук преминава международен туристически маршрут Адриатическо-Черно море Е-3 на територията на България: от връх Ком до нос Емине по билото на Стара планина. От тук водят началото си множество маршрути и туристически екопътеки към територията на двата парка, с които Узана граничи – Национален парк „Централен Балкан“ и „Природен парк „Българка“.

Калина Палас, Трявна

Биоразнообразие, Снимка: uzana.gabrovo.bg

Освен всичко друго, карстовите образувания в местността приютяват 40 % о тпознатите  видовете прилепи в България. Тук се срещат още мечка, вълк, лисица, язовец, таралеж. Характерно за региона е голямото билково разнообразие, което може да бъде намерено тук. Любопите факт е , че на територията на двата парка, както и на местността Узана се срещат над 70 % от лечебните билкови растения в България. Такива са мащерката, жълтият кантарион, волският език, безстъблената решетка и още много други.

Калина Палас

Географският център на България, снимкa: uzana-edelvais. com

Узана е красива във всеки сезон. Ето сега с настъпващите студени месеци много хра я избират за място, на което да практикуват зимни спортове. Ако предпочетете да я посетите през топлите сезони бихте могли да направите преходът до Паметника Шипка.

И не забравяйте да прекарвате повече време сред природата! Безценно е!

Поздрави,

Калина палас, Трявна

Калина Палас

Узана – красива през всеки сезон, снимка: uzana-edelvais.com

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете