Специално предложение: arrow_forwardarrow_back
20% НАМАЛЕНИЕ ПО ПАКЕТ ЛЯТО ЗА НАСТАНЯВАНИЯ В ПЕРИОДА 09-11.07.2021

ТрявнаГрадът музей

Трявна се намира в Централна България, разположена в северните склонове на Стара планина, в долината на река Тревненска. Градът се намира на 40 км от Велико Търново, на около 30 км от Габрово и на 240 км от София.  Трявна възниква през 12 век, като тогава носи името Търнава. От тогава до днес Трявна се развива в много направления и в наши дни се слави с богато културно и историческо наследство. Част от него е чудесно запазената възрожденска архитектура, която определя и целият стил на града. Много са произведенията на местните майстори, с които тревненци се гордеят.

Посетите ли Трявна обезателно трябва да отделите време и да направите обиколка на някои от най-известните забележителности: църквата „Св. Архангел Михаил“, Гърбавият мост, площад Капитан Дядо Никола, Даскаловата къща, Часовниковата кула, Тревненското школо и не на последно място улицата на занаятите, както и много други.

Любопитно е, че площад капитан Дядо Никола, около който са разположени голяма част от забележителностите в града е единственият по рода си възрожденски площад в България, съхранил почти изцяло автентичния си вид. От площада може да посетите забележителната църква „Св. Архангел Михаил“, чието построяване се свързва с победата на братята Асен и Петър над византийците през 12 век. Интересен акцент е ниският плочест покрив, както и желязната порта-единственият оцелял оригинал днес.

На самия площад се разполага и музеят на Тревненско школо. Първото светско училище в Трявна отворя врати на Димитровден, 1839 г. То било сред първите училища в България, където се прилагала взаимоучителната метода. При нея по-напредналите ученици учели по-малките и неопитни. 

Няма как да не обърнете внимание на Гърбавия мост и Часовниковата кула. Тя е значим паметник на културата с национално значение. Построена е през 1814 г, а оригиналният часовников механизъм и до днес съобщава времето. Старият (Гърбавият мост) е построен над река Тревненска, която малко преди на навлезе във Велико Търново се влива в река Янтра. Мостът е изграден през 1844-45 г. в римски стил и до днес е един от символите на града.

Не пропускайте да посетите и улица „Петко Р. Славейков“, известна още като улица на занаятите. Улицата е павирана, с тротоари от двете страни, а красиви и цветни дюкяни привличат вниманието на посетителите й. Тук се намират две от най-забележителните къщи-музеи на Трявна  – Даскаловата и Славейковата къщи. Ароматът на кафе, приготвено на пясък в една шекерджийница също е акцент и позната локация на тревненци и гостите на града.

Много още има какво да видите, опитате и да научите за града.

Добре дошли в Трявна! Насладете се на спокойствието и уникалната атмосфера, която блика от всяка част на малкия възрожденски град. Като наши гости вие имате възможност да се насладите на красотата на града, който погледнат от хотел Калина Палас виждате сякаш на длан.

Галерия
Още снимки

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете