За региона

Крепост Хоталич край Севлиево

ное. 25, 2018

Интересно място за посещение е крепост хоталич край Севлиево. Само на 4 км от него и на около 55 км от хотел Калина Палас, крепост Хоталич е един от най-добре запазените и експонирани археологически обекти в България. Разкопките тук започват в край на 70-те години на 20 век и продължават до днес. През последните години средновековният град се проучва и експонира с европейски средства.

От дълбока древност тук са оценени географското и стратегическото разположение. Още през 5-ти век тук е построена солидна крепост, пазеща подстъпите на Стара планина от непрекъснатите варварски нападение от север.  Няколко века по-късно тук е изграден голям български градс  интересното име Хотел. Градът просъществувал и през Второто Българско царство. Обособени са вътрешен град (цитадела) и външен град ( предградие) – с 4 жилищни квартала.

По време на турското робство районът тук е бил административен център на областта Хоталич, чието име се предполага, че идва от името на средновековния български град Хотел.

Разходката по павираните алеи определено ще ви хареса. Ще надникнете в Болярската църква в Цитаделата, ще посетите някоя от запазените кули по крепостната стена, а при наличие на повече време,  може да се разходите из множеството разкрити жилищни постройки в предградието на крепостта.

В няколко специално изградени къщи може да се запознаете с историята на крепостта, както и с етапите на нейното проучване.

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете