За региона

„Стените на храбростта“ – Трявна и Плачковци

ян. 26, 2022

Днес решихме да ви разкажем за две не толкова популярни сред туристите места. Едното е в град Трявна, а другото е в град Плачковци. Какво ги обединява ли, ще попитате? „Стените на храбростта“ ще ви отговорим ние.

Заслужава си да отделите време и да посетите единствения по рода си мемориал, отдаващ почит към загиналите за свободата на България, издигнат в Трявна под формата на кромлех – каменен кръг, паметен ритуален комплекс, отдаващ почит към воините, загинали в името на родината и и този в Плачковци под формата на отворена книга, съставена от шест плочи от черен гранит.

Стена на храбростта

Стена на храбростта, гр. Плачковци снимка:gotryavna.bg

В навечерието на 143-та  годишнина от избухване на Априлското въстание, в град Трявна и град Плачковци на 19.04.2019 г. , са открити двата паметни мемориали „Стена на храбростта“. Там са изписани имената на героите, загинали за България и родени  на територията на община Трявна.

Стена на храбростта

Паметникът в  Плачковци е изграден  по инициатива на жителите на града, Съюза на военноинвалидните кооперации, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Върху 6-те гранитни плочи са изписани 121 имена на българските  военнослужещи, загинали в  шестте войни, в които участва Третата българска държава. Паметникът е издигнат с безвъзмездния труд на граждани и местни патриоти. От архивите на всички села, съществували в миналото и понастоящем в района на Трявна, са издирени имената на героите от региона, платили с живота си за свободата на Отечеството.

Стена на храбростта, Трявна снимка: gabrovo news

В Трявна знайните и незнайни тревненски герои от войните са увековечени върху големи мраморни плочи оформящи така наречената „Стена на храбростта“. В средата на мемориала за вечни времена ще гори „вечния огън“ в памет на българските военнослужещи, загинали в шестте войни. Така наречената „Стена на храбростта“ е по идея на Борис Николов – председател на съюза на военноинвалидните кооперации в България и председател на координационният съвет на военно–родолюбивите организации по инициативата „Една детска сълза – една молитва.

Две места, които доказват родолюбивия дух на нашия край, на паметта и почитта, която имаме към своите деди, отдали живота си в името на България.

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете