За региона

Соколски манастир

ное. 29, 2018

Соколски манастир „Успение Богородично“ е свято място, което не бива да пропускате. Ако разполагате с няколко часа и се чудите как да ги оползотворите то посещението на този манастир е задължително. За целта трябва да поемете в посока Габрово и след още 12-на км ще стигнете пред портите на Соколски манастир. Преди това ще минете и покрай Етъра, но за него ще разкажем допълнително.

Соколски манастир „Успение Богородично“ е действащ девически манастир, като от основаването си през 1833 г до средата на миналия век е бил мъжки.

Негови създатели са игумен Йосиф Соколски и йеромонах Агапий, които в началото издигат малка дървена църква и до нея пристрояват къща за живеене.

Това, което можем да видим днес е построено през следващата година с дарения на хората от близките села.

Манастирските сгради имат П-образна форма и оформят двор- невероятно поддържан, светъл и приветлив, с високи дървета и цветни алеи. В центъра на двора се разполага каменна чешма със соколи, която е дело на Колю Фичето. Калдъръмена пътека отвежда и до самата манастирска църква, до която се стига посредством стълби. Това създава усещането, че манастирът е на две нива.

Църквата е изключително живописна и изрисувана както отвътре така и отвън. Вдясно от нея има малка пещера.

Жилищните и стопанските сгради на манастира са построени в духа на възрожденската архитектура – с много чардаци и еркери. Може да разгледате малката музейна сбирка, предлагаща различни предмети, свързани със самата история на манастира. Сред най-интересните експонати са сабята на Цанко Дюстабанов, както и предмети, които се приписват на Васил Левски.

В Соколски манастир е функционирало религиозно училище, в което е преподавал Неофит Бозвели.

Атмосферата, която ви посреща още с пристъпването през прага на манастира ще ви накара да оставите късче от сърцето си на това невероятно място.

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете