За региона

Еднодневна разходка от Трявна до Долината на Тракийските царе – Част 1

юни 19, 2019

Днешната статия посвещаваме на „Долината на тракийските царе“. В поредица от няколко статии ще ви запознаем с тракийските гробници и храмове. Места, които задължително ви съветваме да посетите, когато сте ни на гости в хотел Калина Палас, град Трявна. А и не само.

„Долината на тракийските царе“ се намира на около 50-55 км от град Трявна. Необходимо е да поемете към Палаузово, оттам към Етъра, продължавате на юг към Национален паметник Шипка и се спускате на юг към град Шипка. Повечето от гробниците  – храмове се намират именно тук между градовете Шипка, Шейново, Крън и Казанлък.

“Долината на тракийските царе” – това наименование е дадено от специалистите археолози на район с над 1000 могилни некропола, открити в периода 1992-1997 г в Казанлъшката котловина. Към 2012 г. са проучени едва 100-на могили от общо 1000 съществуващи.

Оструша

Гробнично – култовият комплекс Оструша се намира близо до град Шипка. През 1993 г тук е открит голям комплекс с висока художествена и историческа стойност.

Оструша, Долината на тракойските царе

Външната част на касетирания таван на монолитната саркофагоподбна камера в Оструша

Гробничният комплекс включва шест помещения. Най-впечатляващо от тях е монолитната камера, изградена от добре обработени гранитни блокове с правоъгълен план. Таванът на камерата е касетиран и покрит със стенописни изображения, като част от детайлите на някои от тях са били покрити със злато. Най-вероятно изображенията по касетирания таван представят погребания, заедно със своето семейство.

Гробницата е била ограбена още в древността, като непокътнато е останало само югозападното помещение. В него е бил погребан кон с богата конска амуниция, открита е също позлатена яка-нагръдник и два сребърни съда.

Работно време : 09:00 – 17:00

Вход: 6 лв за възрастни; 2 лв за учащи

Голяма Косматка

Гробницата в Голяма Косматка е открита през есента на 2004 г. по време на археологически разкопки на международната експедиция ТЕМП с ръководител Георги Китов в сътрудничество с исторически музей “Искра”- град Казанлък

Могилата е насипана през първата половина на V век като свещен хълм. Малко по-късно е прокопана траншея и така е изграден монументалният храм, който очарова хиляди туристи днес.

Калина Палас

Бронзовата глава, която се предполага, че е на Севт III, както и фасадата на Голямата Косматка

Храмът ще ви очарова с представителна фасада и три помещения. Строителният материал и тук е от добре обработени каменни блокове. Най-интересно безспорно е третото помещение, което представлява саркофагоподобна камера, изградена чрез издълбаването на един монолитен блок, върху който е поставен втори блок, оформен с двускатен покрив.Вратата на камерата е била затваряна с двукрила мраморна врата, всяка страна на която е с гравирано изображение на Медуза Горгона.

Към фасадата на самия храм води 13 метров коридор с каменни стени и дървена покривна конструкция, както и втора фасада. Именно някъде там е била намерена и грижливо положената бронзова глава, която учените асоциират с историческата личност на Севт III. Смята се също така, че именно той е погребаният тук владетел. Открити са още златен венец, бронзов шлем, два наколенника, изящни златни украси за конска амуниция.

Гробница Голяма Косматка е една от най-добре запазените откъм открити артефакти гробници в Долината на тракийските царе.

Работно време : 09:00 – 17:00

Вход: 6 лв за възрастни; 2 лв за учащи

Хелвеция

Хелвеция е една от двете новоткрити за посетители могили, заедно с Грифоните.

Тя е част от могилния некропол около могила Шушманец, за който също ще ви разкажем в следващата статия. Намира се близо до град Шипка. Могила Хелвеция е разкрита по време на проучванията на експедиция ТЕМП с ръководител Георги Китов през 1996 г.

Хелвеция

Дромосът и фасадата на Хелвеция

Коридорът води към четвъртита гробна камера и отворено предверие, покрити с общ конзолен свод. Дромосът е прилепен в по-късно време към същинската гробница. За това се съди по закритата част при неговото изграждане мазилка на фасадните стени.

Стените на гробната камера и предверието са измазани с мазилка, имитираща зидария. На места, където мазилката е нарушена се виждат многоцветни стени, което според проучвателя означава най-малко два периода на използване. Подовете на помещенията са замазани с тънък слой вар.

Влизането става по дървена рампа, целяща да съхрани оригиналното покритие.

Работно време : 09:00 – 17:00

Вход: 6 лв за възрастни; 2 лв за учащи

Грифоните

Недалеч от могила Хелвеция се намира Могилата на Грифоните. Съоръжението е открито през 1996 г. като част от редовната експедиция на ТЕМП. Разположена е  между градовете Шипка и Шейново. Доста прилика могат да бъдат намерени между нея и гробницата  Голяма Арсеналка. Това е причина двете гробници да бъдат датирани в късния V век – началото на IV век пр. Хр.

Калина Палас

Могила Грифоните

Както голяма част от гробниците  в Долината на тракийските царе и Грифоните е изградена в южната част на вече съществуваща могиила. Планът на гробницата включва: куполна камера, правоъгълна предгробна камера с двускатно покритие (оотук е и аналогътс Голяма Арсеналка), фланкирана от забележителна фасада, към която по-късно е достроен коридор. Входът към предгробната камера е оформен пластично подобно на едикула. Тук отновно са разчетени минимум два периода в използването на гробницата, обусловени от различното подови нива в гробната камера и удължаването на дромоса.

Заслужава се да се види. Интересен е разказът и на самия археолог, на когото може да задавате въпроси.

Работно време : 09:00 – 17:00

Вход: 6 лв за възрастни; 2 лв за учащи

Казанлъшката гробница

Като финал на тази статия ще представим Казанлъшката гробница, за която надали има българин, който да не е чувал.

Тракийската горбница в Казанлък е един от шедьоврите на тракийското строително и изобразително изкуство. Определено тя е и най-известната гробница в Долината на тракийските царе. Намира се в парк Тюлбето. Открита е в далечната 1944 г по време на изкопни работи в могилен насип, който пък е част от голям некропол, разположен в близост до Севтополис – столицата на одрисите.

Казанлъшка гробница

Част от невероятната рисувана украса върху купола на Казанлъшката гробница.

Гробницатаима следното архитектурно разпределение:гробна камера, покрита с кошеровидно-камбановиден купол и дромос към нея. И двете помещения са иззидани с тухли. Цялата гробница е била покрита с каменна риза и отгоре е бил натрупан насипа.

В гробницата са открити кости на мъж и жена, а в коридора-скелет на кон. В насипаса намерени  различни глинени фрагменти от съдове, незначителен брой златни предмети. Вероятно гробницата е ограбена още в древността. Около Казанлъшката гробница още през 1946 г. е изградено защитно съоръжение, с цел да се съхрани и предпази от атмосферните услови. В днешно време достъпът до нея е ограничен. Точно до нея се намира и точно копие на оригинала, което посещават туристите. В него е разрешено снимането. Гробницата е и първият български паметник, който е включен в световната съкровищница на ЮНЕСКО.

Работно време : 09:00 – 17:00

Вход: 6 лв за възрастни; 2 лв за учащи

В следващата статия продължаваме с предложенията от Долината на тракийските царе. Приятна разходка!

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете