За региона

Преображенски манастир

ное. 29, 2018

На няколко километра от Велико Търново, под непристъпен скален венец над река Янтра се амитра Преображенският манастир. Най-големият сред Великотърновските манастири. За начало на неговия живот се смята времето на Втората българска държава -по времето на царица Теодора-Сара и нейния син Иван Шишман (15 в). Оттам идват и още две названия, с които сe нарича Преображенски манастир „Сарин“ или „Шишманов“.

Както повечето манастири в България по време на турското робство е разрушен. Съграден отново в перидоа 1825-1882г. Любопитно е, че в миналото Преображенският манастир е бил разположен на около 500 метра в южна посока от настоящото му местоположение, което е избрано по време на възстановяването му през 19 в.

Манастирският празник се отбелязва на 6 август, Преображение Господне.

Интересна е историята от далечната 1991 г., когато от скалите над манастира се откъсва огромна скална маса, която по чудо не засяга храмът, няма наранени и пострадали хора. Благодарение на часовниковата кула, която поема падащите канари. Част от тази скала и днес може да бъде видяна, вдясно от кулата.

Един от привличащите внимание стенописи на църквата е „Колелото на живота“, което се намира от външната част на храма.

Съветваме ви да отделите време и за това интересно място, когато гостувате в хотел Калина Палас.

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете