За региона

Пещера „Бачо Киро“

ное. 29, 2018

Разположена е само на 4 км от Дряново и на 20 км от хотел Калина Палас.

Ако вече сте разгледали Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил“, не си мислете, че няма какво друго да посетите в района. Само на 300 метра от манастира, следвайки течението на река Андъка ще стигнете до първата благоустроена пещера в България „Бачо Киро“. Освен това, тя е и една от най-интересните и забележителни подземни творения на природата. Кръстена е на Бачо Киро-известният герой от Априлското въстание, който се е укривал в нея. Самата пещера представлява 4-етажен лабиринт, из чийто недра може да се разходите. Oбщата дължина на галериите и техните разклонения е около 3600 м. Температурата рядко се покачва над 13 градуса, така, че връхна дреха няма да е излишна.

Маршрутите са два: къс (около 20 мин, без екскурзовод) и дълъг (около 60 мин с екскурзовод). Краткият маршрут предоставя възможност за кратка разходка по едно от нивата на пещерата, което също не е за пренебрегване. Още от самия вход ще се потопите в невероятна атмосфера, ще минете през Чистилището и ще се разходите до Дъждовната зала. Подходящ маршрут, ако сте с малки деца или пък не ви се разхожда толкова дълго време.

Дългият едночасов преход ще ви разкрие неероятната атмосфера на пещера Бачо Киро в най-голяма детайлност. Преминавайки през Предверието ще попаднете на място, на което преди 50 000 г.пр. Хр е имало обитатели. Намерени са жилища и огнища, както и оръдия на труда. Любопитно е, че в пещерата е открит скелет на мечка с височина 3 метра.

След предверите се преминава през тунел с име „Арката“ и ще проследите как галерията добива форма на готически храм и преминава в Дъждовната зала. Ще преминете покрай Самотния сталактон и Залата на езерата. Следва тесният процеп на Чистилището както и красив синтров водопад-Тронът. Най-забележителна обаче е Приемната зала, където много са се случили много сватби.

Ако подземните изживявание не са ви достатъчни, то от Бачо Киро може да се насочите към водната пещера „Андъка“, разположена на около 50 км. При нея любопитното е, че в миналото в предверието й е функционирала пречиствателна станция, снабдявала Дряново с питейна вода до 1979 г.

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете