За региона

Национален парк-музей Шипка

ян. 22, 2019

Сигурно сте забелязали, че от хотел Калина Палас се вижда връх Бузлуджа и големият монумент там. Но знаете ли, че от центъра на град Трявна ако погледнете към склоновете на Стара планина ще видите паметника Шипка. Да, точно така. Връх Шипка и паметника.

Къде се намира Паметникът Шипка и как да стигнем до него?

За да стигнете до Национален парк-музей Шипка от хотел Калина Палас са ви необходими около 50 минути за да изминете разстоянието от 40 км. Пътят преминава през китни селца и махали, покрай етнографски музей на открито „Етър“ за да стигнете до заветните 1326 м. н в., на които се намира и самият паметник.

Паметникът Шипка е на разстояние 22 км от град Габрово и на 28 км от град Казанлък.

Национален парк-музей Шипка

Национален парк-музей Шипка се намира върху старопланинския едноименен връх. До началото на 50-те години на 20-ти век той носи името Свети Никола, а до 1977-ма година – връх Столетов.

Националният парк обхваща 26 паметника, сред които могат да бъдат видяни част от  възстановените позиции, батареи и землянки на бранителите на прохода по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.).

Паметникът е построен през 1934 г. и е и най-големият сред обектите в парка.  Открит е лично от цар Борис III, като на откриването  му присъстват над 100 000 души, между които и 80 живи опълченци. Формата му наподобява средновековна българска крепост. Височината му от 31,5 м позволява да бъде виждан на разстояние от десетки километри. До самия паметник водят малко под 900 стъпала.

Пред самия вход лежи статуята на голям 28-тонен бронзов лъв – символ на България. На останалите три страни на паметника са изписани имената на градовете Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, защитавали прохода.

На първия етаж под голям мраморен саркофаг почиват костите на загиналите воини за Освобождението на България. Пред него са поставени като на пост две статуи на български опълченец и руски воин. На останалите седем етажа е представена богата експозиция, съдържаща лични вещи на опълченците и войниците, документи, архивни снимки, медали, оръжия и всякакви други предмети, свързани с този паметен за България миг. Тук всеки може да види и копие на Самарското знаме -първото бойно знаме на Българското опълчение.

От последния етаж на монумента се разкрива красива панорамна гледка към околните върхове и хълмове.

В парк – музея се продават различни сувенири, книги, информационни материали, свързани с Великата Шипченска епопея. Предлагат се и различни пешеходни инфо турове до отделните обекти в парка.

Назад към събитията

Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) се води между Османската империя и Русия,  като на страната на русите се включват още Българското опълчение, Лейбгвардейският полк, Сърбия, Черна гора и Румъния. Войната приключва с победа на Русия, което води до сключването на Санстефанския мирен договор. Тази война остава в историята като Освободителна. Тя носи пълна независимост за Сърбия, Румъния и Черна гора, а част от България е обявена за васално княжество. Останалата част от нея остава в границите на Османската империя като автономна област Източна Румелия. Седем години по-късно Източна Румелия се обединява с Княжество България.

На участието на българското опълчение в Руско-турската освободителна война (1877-1878) е посветена одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“. В него с документален характер и историческа прецизност са описани Шипченските боеве от лятото на 1877 г.

Целогодишно хиляди признателни българи се изкачват до върха.

Чествания

Всяка година на 3 март на връх Шипка се организират тържествени чествания по случай националния празник на България.

В края на август – когато е водена решителната битка (21-26 август 1877 г)  в борбата за Шипченския проход  се организира възстановка на събитията.

Горещо препоръчваме на всеки поне веднъж в живота си да посети национален парк-музей Шипка.

Какво друго да посетим?

Освен национален парк-музей Шипка ви съветваме да посетите и храм – паметника „Рожество Христово“, построен в традиционния стил на руските катедрали от 17 век, поради което е известен още като Руската църква край Шипка. Построена е в памет на руските войници и български опълченци, загинали през решителната Руско-турска освободителна война 1877-1878 г.

Изключителен архитектурен шедьовър, паметник на културата и място, което винаги ще напомня за безсмъртния подвиг.

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете