За региона

6+1 места около Трявна, които да посетим по Великден

апр. 8, 2019

Ето, че един от най-светлите празници в християнския свят наближава. Великден е онова време от годината, когато най-често поемаме на път за да се приберем при своите близки и роднини, да се срещнем с приятели или просто предприемаме няколкодневно пътуване с опознавателна цел. Тази година Великден ( тук може да разгледате нашето Великденско предложение) е в последната неделя на месец април – 28-ми, като официалните почивни дни започват от Разпети петък 26-ти до Понеделник – 29-ти. 4 официални почивни дни,  които всеки старателно планира. Тази година, ние от Хотел Калина Палас подбрахме 6+1 места, които смятаме биха ви се сторили интересни за посещение, предвид тематиката на празника.

Килифаревски манастир „Рождество Христово“

Намира се на 13 км от Велико Търново и около 36 км от Трявна. Разстояние, което при нормална скорост се изминава за около 40-на минути. Килифаревският манастир „Рождество Христово“ е обявен за художествен паметник на културата през 1973 г. Основаването му се отнася около 1350 г. от Св. Теодосий Търновски с помощта на цар Иван Александър. За времето, в което е функционирал, преди да бъде разрушен от османските нашественици през 1393 г. е развивал сериозна книжовна и просветителска дейност. Тук са били писани и превеждани жития, различни проповеди, богослужебни книги. На сегашното място, манастирът е възстановен отново през 1718 г., но за съжаление в периода 1793-1798г. е разрушен повторно.

Килифаревски манастир

Килифаревски манастир Снимка: pochivka.bg

Възстановяването му започва през 1842 г. , когато майстор Колю Фичето започва да изгражда едновременно църквата „Св. Димитър“ и жилищните постройки. В новата църква са преизползвани строителни материали от стария храм „Рождество Богородично“, който бил превърнат в параклис, посветен на св. Теодосий Търновски. В манастира има и параклис, посветен на св. Иван Рилски. Иконостасът на главната манастирска църква е дело на видни тревненски майстори. В момента Килифаревски манастир е действащ девически манастир. Храмовият му празник се отбелязва на 8 септември – Рождество Богородично.

Петропавловски (Лясковски манастир „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“)

Лясковски манастир „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“, известен още като Петропавловски  се намира на около 60 км от град Трявна и на около 6 км североизточно от Велико Търново. Разположен само на 3 км от град Лясковец, манастирът сякаш е кацнал на високите и непристъпни скални възвишения на Арбанашкото плато. Според преданието земите около днешния манастир били във владение на братята Асен и Петър и при обявяването на въстанието за освобождаване на България през октомрви 1185 г. те дали оброк, че ако въстанието приключи успешно ще съградят манастир. Изпълнили обещанието си. Има сведения, че през годините на турско робство, манастирът е опожаряван и разграбван неведнъж, а след това възстаноявяван.  По това време Петропавловският манастир поддържал тесни духовни връзки с Руските манастири. За това свидетелства подареното на манастира четириевангелие, обковано със злато от руския цар Петър I през 1708 г. Днес то се съхранява в София.

Лясковски манастир

Лясковски манастир Снимка: velikoturnovo.info

Лясковски манастир представлява комплекс от съборен храм „Св.св. Апостоли Петър и Павел“, два параклиса „Покров Богородичен“ и „Света Троица“, кула-камбанария и стопански сгради.След сериозно заметресение в региона през 1913 г. много от постройките са пострадали сериозно. От тях е останала само сградата на Духовната семинария, издигната по-късно от майстор Маньо. Днес Петропавловски манастир е действащ девически.

Къпиновски манастир „Св. Николай Чудотворец”

Къпиновски манастир „Св. Николай Чудотворец” се намира на 14 км от Велико Търново и на около 5 км от село Велчево. За да стигнете до Къпиновски манастир от град Трявна трябва да изминете 50-на км. Манастирът е обявен за художествен паметник на културата през 1973 г. Според надпис на мястото на днешната съборна църква е имало по-стар храм, построен през 1272 г., по време на царуването на цар Константин Асен-Тих. Според други сведения църквата е издигната  от цар Иван Асен ІІ  през 1228 г. При падането на Търновското царство под османско владичество манастирът е опожарен и изоставен. Светата обител е възстановена отново през ХVІІ в благодарение на хората от съседните села. Тъй като властите не давали  официално разрешение за възстановяване на храма, хората работели през нощта, като опушвали манастирските сгради с огън, за да изглеждат стари. След това Къпиновски манастир е опожаряван неколкократно, но не преставал да функционира. В началото на ХІХ в. започва обновяването му, а през 1835 г. майстори от Дряново изградили новата съборна църква, която поклонниците посещават и до днес.

къпиновски манастир

Къпиновски манастир Снимка: pochivka.bg

През 1865 г. започва и най-мащабното строителство в манастира. Тогава братята Хорозови от град Елена, които по-късно се замонашват, даряват пари за изграждането на нова жилищна част с интересна архитектура. През ХІХ в. Къпиновският манастир е важно религиозно средище, в него е открито и килийно училище. Монасите от светата обител вземат активно участие и в борбите за освобождение от османско владичество. Тук са отсядали четите на Филип Тотю, капитан дядо Никола, хаджи Ставри Койнев. Тук са намирали убещиже също така Васил Левски и Ангел Кънчев. Капиновски манастир е действащ мъжки манастир. Храмовият си празник чества на 6 декември. 

Плаковски манастир „Св. пророк Илия”

Плаковският манастир „Св. пророк Илия” се намира на около 2 км от Къпиновски манастир, затова те често са наричани „манастири-близнаци”. Обявен е за паметник на културата в през 1973 г. Манастирът е основан по време на управлението на цар Иван Асен ІІ. На мястото, на което днес съществува, светата обител датира от ХІІІ в., като преди това се е намирала южно от сегашното си местоположение. Манастирът е бил разрушен по време на османското нашествие през 1393 г. Възстановен е през 1450 г., а многократно след това е бил опожаряван и отново изграждан.

Плаковски манастир

Днес манастирският комплекс обхваща църква, жилищни и стопански постройки. Смята се, че манастирската църква е  построена от  майстор строител Колю Фичето около 1845 г. През 1856 г. Фичето изгражда и второто жилищно крило заедно с величествената 25,90-метрова камбанария. Известният през ХІХ век иконописец Захарий Зограф изографисва единствения стенопис в църквата – „Св. Илия на колесница”. Негово дело са и  някои от иконите върху иконостаса. Храмовият празник на Плаковския манастир е на 20 юли.

Соколски манастир „Успение Богородично“

Соколски манастир „Успение Богородично“ е място, което не бива да пропускате. Манастирът се намира в посока Габрово, и след още 12-на км ще стигнете пред портите на Соколски манастир. Соколски манастир „Успение Богородично“ е действащ девически манастир, като от основаването си през 1833 г до средата на миналия век е бил мъжки. Негови създатели са игумен Йосиф Соколски и йеромонах Агапий, които в началото издигат малка дървена църква и до нея пристрояват къща за живеене.

Соколски манастир

Соколски манастир

Това, което можем да видим днес е построено през следващата година с дарения на хората от близките села. Може би най-впечатляващото от целия манастир е прочутата чешма на майстор Колю Фичето със соколите. Подробно сме ви разказвали за символиката на птиците в самия манастир, в статията ни посветена на Соколски манастир. Горещо ви препоръчваме да посетите това място. Храмовият празник на Соколски манастир „Успение Богородично“ е на 15 август.

Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“

Този манастир също вече сме го представяли, но всеки път го препоръчваме горещо на всеки наш гост, който прояви интерес и ни попита какво да посетим в района на Трявна. Това е един от най-значимите духовни и културни центрове на България.

Дряновски манастир

Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“ се разполага в красива местност, която очарова всеки, който я посети. Край манастирските порти текат водите на река  Андъка, което придава още по-невероятен облик на светата обител. Около нея може да видите причудливите скални форми на старопланинското плато „Стражата“. Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“ е построен през 12 век на около 2 км от сегашното си местоположение. По-късно е опожарен от турски нашественици, като през 16 век е възстановен от местното население на другия бряг на реката. Разрушен е обаче отново. И така век по-късно манастирът се възражда на сегашното си място и се превръща в един от най-големите книжовни центрове през епохата на Възраждането.  Години по-късно манастирът отново е опожарен. Това обаче не е успява да прекърши духа на българите и те отново го възстановяват. Дряновски манастир процъфтява през 19 век.  Богата история на манастира може да бъде проследена в специално подредена музейна експозиция . Храмовият празник на Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“ е на 8 ноември.

Релакс зона на хотел Калина Палас, Трявна

След обиколката на тези манастири Ви каним да се отпуснете и насладите на обновената ни Релакс зона. Тук всеки гост има възможност да се отпусне и наслади на приятна атмосфера, да зареди сетивата и духа си. Сред най-предпочитаните процедури са финландската и инфрачервена сауни, парната баня, различните масажи и релаксиращи терапии за тяло. Изключително популярна е и солната терапия, оказваща благотворно влияние върху цялото тяло.

Плувният басейн, в съчетание с невероятната панорамна гледка към град Трявна ще допринесе за една хубава тренировка и почивка на тялото. Температурата на водата регулярно се поддържа около 30 градуса, което го прави подходящ освен за възрастни, но и за малчуганите за да се забавляват на воля, без притеснение, че ще им е студено.

С тези 6+1 предложения за Великденските празници се надяваме да сме ви дали идеи къде и какво да посетите. А ние от хотел Калина Палас, град Трявна винаги сме готови да помогнем с още информаця и упътване как най-лесно можете да достигнете до всяко от изброените  места. А  още идеи за интересни  места, може да намерите тук.

Светли празници!

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете