За региона

Интересни легенди, свързани с Трявна

дек. 9, 2020

Интересни легенди, свързани с Трявна

 

калина палас

За никого не е тайна, че Трявна е един очарователен възрожденски град, който има много какво да предложи на посетилите го. Град на миналото, град на занаятчийството и дърворезбата.

Нека го опознаем още по-добре, като се отправим на пътешествие из легендите му.

Легенди за възникването на града

Първата легенда, за която ще ви разкажа, е от времето на Второто българско царство.

Имало трима братя с царска кръв (досещате ли се кои?), които решили да построят по една църква в чест на „Свети Архангел Михаил“, в знак на благодарност към Господ, който им помогнал да спечелят важна битка.

Един от тях, Калоян, избрал именно Трявна за разположението на своя храм. Хората му толкова харесали местността и природата, а и близостта до тогавашната столица, че решили да се заселят тук. И така възникнал града.

Друга теория гласи, че когато Търново паднал под османско робство, болярите избягали и намерили спасение в Балкана. Едно от нововъзникналите селища било днешна Трявна.

Третата версия е най-достоверна, тъй като за нея има исторически сведения. Предлагали се данъчни облекчения на хората срещу охраняване на Тревненския проход. Това привличало все повече желаещи, което довело и до тяхното заселване в района и до основаването на града.

Произход на името Трявна

Има няколко теории от къде произлиза името на града. Номер 1 гласи, че виновник е тучната трева, която расте в Балкана.

Според друга теория, името се дължи на вид пчелни кошери (тръвни), които били пръснати из цялата местност.

Третата е изцяло свързана с тогавашното й разположение – от „транс – вена“, което означава преминавам отвъд.

Има още нещо любопитно, което по-скоро е било прякор на града по време на неговото процъфтяване. Съседите започнали завистливо да го наричат Алтън Трявна, в превод – Златна Трявна, което и днес му подхожда (по мое мнение). В тази връзка – кърджалии няколко пъти са го опожарявали, но градът отново се е възстановявал.

Легендата за любовната чешма

Една от най-интересните тревненски легенди е свързана с мраморната чешма в града, по-известна като любовната чешма.

Преданието разказва за най-красивата тревненска девойка и нейният възлюбен – млад резбар, който обаче не бил признат за такъв от местния еснаф. Това не му давало смелост да поиска ръката на красавицата и затова решил да се докаже, като сътвори чешма от най-сложният материал за обработване – мраморът.

С много усилия и пот, момъкът се справил със задачата и изваял красива чешма, с която запечатал образа на девойката. Вече можел и поискал ръката й.

Според легендата, тази чешма никога не е пресъхвала, а който отпие от водата й, отпива глътка от вечната любов на двамата влюбени.

Саможертва в името на Часовниковата кула – емблема на града

Със сигурност всеки от вас е виждал или чувал за Часовниковата кула – една от емблемите на града.

Съществува предание, свързано с построяването й. Говори се, че за да получат разрешението за строеж, тревненки е трябвало да направят саможертва с визията си, а всички жени знаем колко е трудно това!

Девойките трябвало да се откажат от традиционен накит – сокай, който носели и наподобявал царска диадема. Е, резултатът си е заслужавал, тъй като вече над 200 години Часовниковата кула краси родния им град.

Легендата за един облог или облогът, превърнал се в легенда

Даскаловата къща е друга задължителна спирка в Трявна и около нея също има любопитни факти.

В нея се провежда легендарен конкурс, известен с облога между майстор Димитър Ошанеца и помощника му Иван Бочуковеца – кой ще изработи по-красив резбован таван. В продължение на 6 месеца двамата работили в съседни стаи, като едно от условията било да не знаят какво прави другият.

Резултатите били зашеметяващи – от таваните греели уникални слънца. Майсторът Димитър бил избран за победител, но помощника му Иван също бил такъв – спечелил си титлата майстор и ръката на дъщерята на стопанина.

А вие чували ли сте други легенди за Трявна?

Автор: Джорджа де Марки, съосновател на saveti.bg

Джорджа ни гостува през есента на 2019-та година, когато заедно с още няколко травъл блогъра обикаляхме из красивия ни град и и се опитахме да ги запознаем с малка част от тревненската култура и обичаи. Повече за тези няколко страхотни дни може да прочетете тук.

 

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете