За региона

Еднодневна разходка от Трявна до Долината на Тракийските царе – Част 2

юли 15, 2019

В тази статия продължаваме с обиколката на гробниците от Долината на тракийските царе. За съжаление, в някои от тях влизането е трудно, да не казваме голяма дума – невъзможно, поради консервация на обектите. Но макар и виртуално бихме искали да ви запознаем и с тях.

Шушманец

Могилният  некропол, част от който е храмът в могила Шушманец включва още могилите Хелвеция и Грифоните, които от няколко години насам са отворени за победители. Той е разкрит през 1996 г. Храмът датира от IV век, като е използван и като гробница. Това е единственият тракийски храм с колони и в предверието, и в камерата. Уникалността си дължи на архитектурното си решение – единственият тракийски храм с колони и в предверието, и в камерата. Изграждането на гробницата се отнася към IV век пр. Хр.

Калина Паласа

Архитектурният план на храмът – гробница се състои от широк коридор, представителна фасада, предверие с полуцилиндричен свод, кръгла куполна камера.В средата на предверието има красива йонийска колона, докато в камерата се издига  дорийска колона.

По време на разкопките в предверието са открити кости от 6 животни – 4 коня и 2 кучета, за които се смята, ча са принеени в жертва като част от ритуалите, съпътстващи погреналната церемония. Гробната камера е била затваряна с двойна масивна каменна врата, като тези две крила днес могат да бъдат видяни в коридора на гробницата.

Интересна сама по себе си е и украсата на гробната камера, Повърхността на стените е разпределена в три пояса, които отразяват представите на траките за устройството на света – подземен, реален и небесен. В камерата е имало и гробно ложе, което е унищожено при многократните влизания в гробницата.

Работно време : 09:00 – 17:00

Вход: 6 лв за възрастни; 2 лв за учащи

Светицата

Една уникална тракийска гробница – саркофагоподобен тип в могила Светицата. Открита е през лятото на 2004-та година край Шипка. Изградена е от каменни блокове, положени в голяма яма, която е покрита с шест трапецовидни каменни блока, дълги над 2 метра. Те са с форма на паралепипед, което й придава саркофагоподбна форма.

Калина Палас

Гробната камера е била изрисувана изкусно. За това съдим от частично останалите следи от оцветяване. На дъното на саркофага са открити кости, за които  се предполага, че са на войн,който е бил погребан с пълно бойно снаражение. Някои учени смело изказват теза, че този войн е одриският цар Терес I.

Голям интерес представляват и находките от гробницата – желязна броня, пръстен – печат, златна фиала, позната като маската на Терес от Светицата. Един от символите на Долината на тракийските царе. изработена е от 23-каратово злато и тежи над половин килограм. Според стиловия анализ на маската – нейното датиране се отнася към средата на V век пр. Хр. По нея се датира и използването на самата гробница.

Работно време : 09:00 – 17:00

Вход: 6 лв за възрастни: с предварителна заявка

Голяма Арсеналка

Както при Светицата, така и при гробницата Голяма Арсеналка е необходимо да направите предварително запитване кум музей „Искра“ в Казанлък, тъй като при предходно наше запитване стана ясно, че  влизането в тези гробници става само след уговорка с екскурзовод.

Калина палас

Тракийската гробница в могила Голяма Арсеналка е открита през 1995 г. Проведени са геофизични проучвания, които установяват аномалия в южната периферия на могилата. Това дава възможност на експедиция ТЕМП добре да подходи и да организира проучването на гробницата.

Това е най-представителната сред каменните тракийски гробници в Долината на тракийските царе и най-съвършено планирана и изградена и няма паралел сред запазените подобни градежи нито в тук, нито другаде. Нейната датировка се отнася някъде  в края на V век. пр. Хр. Има представителна фасада, предверие и куполна камера. Входовете към помещенията са се затваряли с двукрили каменни врати. Подът на гробната камера е покрит със специално подредени каменни плочи. В центъра на кръглата камера на пода има кръгъл гранитен блок, с вдлъбнатина в средата, около който са подредени пръстеновидно три пояса от плочи. Камерата, за съжаление е открита празна. Гробното ложе свидететлства за погребение. В предверието са открити кости на кон, както и част от позлатен нагръдник и две малки златни украшения.

Сашова могила

Гробницата Сашова могила е открита от екипа на експедиция ТЕМП под ръководството на Георги Китов през лятото на 1995 г. Тя се състои се от коридор и 2 помещения, разположени по дължината на осевата линия, изградена е от големи блокове от бял, червен, зелен и черен камък.

Калина Палас

Погребаният тракийски владетел е положен върху каменно ложе; богат гробен инвентар – плетена желязна ризница, бронзов шлем, желязно умбо (централната част от щит), железен меч, златна фибула, сребърна фиала и др. съдове. На пода са открити кости от кон, желязна юзда, украшения от сребро, бронз, желязо. Стенописи по страничните стени на входа към гробната камера – бойни и ритуални сцени.

Според Георги Китов съоръжението е било използвано в средата или втората половина на III в.пр.Хр.
За тази гробница намерихме информация, че в гробното съоръжение се влиза отново със заявка към музея в Казанлък.
 

Сарафова могила

Още една могила, която ние самите не сме посещавали, но която няма как да пропуснем в настоящата статия. Сарафова могила се намира недалеч от село Крън, на около 5км северно от Казанлък. Тя е разкопана отново от екипа на Георги Китов и експедиция ТЕМП през септември 1995. Откритият подмогилен храм се датира към IV–II в. пр.Хр.

Калина Палас

Комплексът се състои от коридор, изграден от добре обработени каменни блокове и две правоъгълни помещения иззидани от много добре изработени тухли. Стените на помещенията са покрити с щукова мазилка и хоризонтални пояси в бяло, черно, червено, оранжево, жълто. Красиво изрисувана тракийска гробница.

Гробницата в Сарафова могила е била ограбена още в миналото. По време на разкопките са открити останки от скелет на кон, дребни предмети от злато и сребро, позлатени глинени украси и амулети.

*Не разполагаме с информация към този момент дали и с предварителна заявка дали се допускат посетители.

Накратко ви разказахме за този красив и необятен свят, завещан ни от древните траки, чиито наследници сме ние българите. Ако имате възможност, посетете някои от изброените гробници и храмове за да се уверите сами в магичността на Долината на тракийските царе.

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете