За региона

Дряновски мананстир

ное. 29, 2018

Невъзможно е да сте в Трявна и да не посетите Дряново и Дряновския манастир. От хотел Калина Палас трябва да се насочите в посока Дряново и от самия град след около още 5 километра ще се озовете пред портите на Дряновски манастир.

Това е един от най-значимите духовни и културни центрове на България. Независимо от това, че е опожаряван неведнъж, той е успял през вековете да съхрани и консолидира вярата и българската идентичност на хората от този регион.

Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“ се разполага в красива местност, която очарова всеки посетил я. Покрай манастирските стени протича река Андъка, което придава още по-невероятен облик на светата обител. Около нея може да видите причудливите скални форми на старопланинското плато „Стражата“.

Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“ е построен през 12 век на около 2 км от сегашното си местоположение. По-късно е опожарен от турски нашественици, като през 16 век е възстановен от местното население на другия бряг на реката. Разрушен е обаче отново. И така век по-късно манастирът се възражда на сегашното си място и се превръща в един от най-големите книжовни центрове през епохата на Възраждането. Тук са се укривали Васил Левски и Георги Измирлиев, а за Бачо Киро и поп Харитон-манастирът се превръща в дом.

Години по-късно манастирът отново е опожарен. Това обаче не сломява духа на българите и те отново го възстановяват. Дряновски манастир процъфтява през 19 век. Изградени са нов храм и жилищни постройки. След Априлското въстание светата обител за пореден път е разрушен – но скоро бива възстановен, а храмът осветен. Встрани от него се намира мавзолей, съхраняващ останките на героите, загинали за свободата на България.

Богата история на манастира може да бъде проследена в музейната експозиция „Археология и Възраждане“.

Ако поемете по „Дряновската пътека“ ще се озовете пред пещера „Бачо Киро“ – първата благоустроена пещера в България. Недалеч от самия манастир има и два малки водопада, които пълноводие на река Андъка са истински впечатляващи.

За повече възможности за маршрути може да попитате на място в туристическия център.

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете