За региона

5 чудесни идеи за разходка около Трявна през есента

сеп. 19, 2019

Колкото и да сме ви разказвали за Трявна и региона, колкото и самите ние да сме търсили и проучвали интересни местенца, винаги успяваме да намерим нещо ново и малко познато, за което да ви разкажем и да ви подканим да посетите.

Днес се спряхме на няколко не толкова популярни места, които надяваме се да ви се сторят интересни и които ако решите ще посетите. Някои от местата са по-близо до Трявна, други са в близост до Габрово, но при всички случаи смятаме, че на вас като гости и приятели на хотел Калина Палас ще ви се сторят примамливи.

1. Язовир Синкевица

хотел калина палас

Язовир Синкевица, снимка: photo-forum.net

Живописен язовир, построен на още по-живописно място. Разположен е на около 3 км от центъра на град Габрово, в кв. Гачевци. Построен е през далечната 1963 г. за промишлено водоснабдяване на предприятия в Габрово и региона и за задържане на водните обеми по поречието на р. Синкевица. Язовирната стена е с височината 12 метра. Към момента язовирът се ползва за отдих, любителски риболов и еко туризъм. 

2. Пещера Змеева дупка

калина палас

Пещера Змеева дупка, снимка: haiduk-tourist.blogspot.com

Пещера Змеева дупка се намира в Стара планина, близо до Трявна. Древни легенди разказват, че тя е обитавана от змей, който пробуждал градоносните облаци. Местните хора приемали змея за свой покровител и го хранили с мляко. Днес входа на пещерата е зазидан с решетка. И макар да е затворена, самата разходка до пещерата, мистичното усещане, легендата, всичко това придава една особена атмосфера на мястото. Ако се чудите накъде да се отправите за една лежерна есенна разходка, то дестинация Змеева дупка е идеалният вариант.

3. Природен парк „Българка“

калина палас

Природен парк „Българка“, снимка: ppbulgarka.com

В България има една планина, която  наричаме едновременно с мъжко и женско име – Балкан и Стара планина, защото е и баща, и майка за българите. Тук сякаш човек попада в друг свят – свят на спокойствие, хармония и съвършенство. Покоряваща е омайната хубост на планината, снежна и бяла през зимата, слънчева и прохладна през лятото. Снагата й е покрита от вековни и гъсти гори, дъхави поляни, високи пасбища и дълбоки долове. Туристически пътеки отвеждат до красиви местности, стръмни скали и древни пещери. Пленяващата сила на Балкана потапя в една завладяваща и неповторима магия. И ако не знаете къде сте попаднали, то сигурното е едно – вие вече сте гости на Природен парк „Българка“. Повече за него може да научите тук.

4. Пещера „Марина дупка“

хотел Калина палас

Пещера Марина дупка, снимка: wikimapia.com

За любителите на пещерите. Пещера Марина дупка е разположена край село Генчовци, на около 7 км от Трявна, на около 25 км от Габрово.

Пещерата е разположена в землището на град Трявна и е една от най-достъпните за спелеолози в страната. Общата и дължина е малко над 3 км. Проучването на пещерата започва през 1923 година и продължават и до днес. Тук е открит нов биологичен вид, който носи името „Нетолецки – Манеки”. Интересен факт е, че през 2009г. в пещерата е открито и писмо, написано през 1977г. То е било оставено по време на експедиция на най-отдалеченото проучено тогава място. 

Интересна е легендата за името на пещерата. Тя разказва за хайдутката Мара, която се криела в пещерата заедно със своя другар Паро. Съществува легенда, че те заедно обирали турските кервани през планинския проход, а плячката криели в пещерата. Поради тази причина множество иманяри и до днес посещават Марина дупка с надеждата, че ще открият някое от големите турски иманета.

До пещерата се достига по 5 км асфалтов път, последващи от 2 км каменист и черен път. 

5. Пейката на любовта

хотел Калина палас

Пейката на любовта, снимка: nasamnatam.com

Разказвали сме ви за Дряновски манастир, за пещера Бачо Киро, а днес ще ви разкажем за едно приказно панорамно място, разположено малко след входа на пещерата. Тя е част от Дряновската екопътека. Следвайки табелките, няма как да се загубите и след 10-15 минути ще се озовете на въпросното място – Пейката на любовта. По маршрута пред вас ще се открият красиви гледки като изгледа към манастира и уникалната природа наоколо. Близо до пейката може да се намери и дървена беседка.

Не е ясно кой я е нарекъл така, но определено е имал основание и избраното име много ѝ подхожда. Когато я посетите, никога няма да я забравите. 

Ако тези места вече са ви познати, може да разгледате и този списък с 10 забележителности около Трявна.

 

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете