За региона

3 интересни археологически забележителности недалеч от Трявна

авг. 19, 2019

Трявна се намира не само близо до идеалния географски център на България, но и е заобиколена от невероятна природа, богато културно-историческо наследство, както и разполага с множество възможности за туризъм и интересни активности.

Днес сме решили да ви дадем идея за посещение на 3 интересни археологически обекта, които се намират близо до Трявна и са подходяща дестинация за всички любители на древността и старините.

Крепост Стринава

Крепостта Стринава се намира на естествено укрепено плато, което се извисява на около 500 м над морското равнище, на около 2 км югозападно от град Дряново. Площта на платото е  около 600-700 дка и е заобиколено отвсякъде с отвесни скали. На мястото на тракийска, антична, късноантична и средновековна крепост Стринава са проведени редовни археологически разкопки, в резултат на които в  северната му част могат да се видят останки от няколко сгради.

Крепост Стринава, снимка: pochivka.bg

Основите на християнска църква от 12-13 век са ясно видими, както и 10-12 м сграда с неизвестно предназначение. Стринава е огромна крепост, включваща в територията си няколко самостоятелни укрепления. Общата дължина в посока изток- запад е 2.2 km, а в посока север- юг е около 2.02 km. И докато сте в района на Дряново обезателно посетете Дряновски манастир, ако все още не сте го направили.

Калина палас

Крепост Стринава, снимка: pochivka.bg

Крепост Дискодуратера

Интересна крепост, за която се знае не малко. На около два километра южно от село Гостилица и на около километър североизточно от село Славейково, до самия бряг на река Янтра в местността „Калето“ се намират останките на стария римски емпориум (от старогръцкото понятие „емпория“ –  тържище, пазарище), наричан Дискодуратера, което се превежда със съчетанието „Двойна яка крепост“.

Създаден в края на 2 в. сл. Хр по времето на управлението на  Марк Аврелийи е бил важен пътен възел и търговски център през Късната Античност и Средновековието. Там е имало и голяма митническа станция с правоъгълна форма, чиито страни съответсвтали на световните посоки. Крепостта е с размери приблизително 120 на 100 метра, като от три страни е била естествено укрепена с дълбок ров, непреходимо блато и висок 15 метров отвесен бряг на река Янтра. Запазени са три ъглови кръгли и три междинни правоъгълни кули. В центъра на крепостта е открита голяма сграда с колонада. До крепостта се стига по екопътека „От Дискодуратера до наши дни“ с изградени места за почивка.

Светилище Сечен камък

Старото тракийско светилище Сечен камък се намира близо до село Николаево, община Трявна. То представлява продълговата скала, която е ориентирана в посока изток-запад, издигаща се над околната местност. Върху самата скала са издълбани каменни кръгове „слънца“. Повече от десет на брой, те са изпъкнали, с полусферична форма. Символиката на тези слънца е, че те свързват земното и небесното начало – Великата богиня – майка и роденото от нея слънце.

Калина палас

Светилище Сечен камък, снимка: wikipedia.org

Надяваме се, че с тези три предложения сме ви дали няколко нови идеи за посещение, независимо дали сте наши гости в хотел Калина Палас или сте просто някъде в района на Трявна. А ако вече сте посетили тези обекти предлагаме ви още няколко интересни идеи за разходка около Трявна.

Желаем ви хубави мигове!

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете