За региона

Боженци

ное. 29, 2018

Архитектурно-исторически резерват Боженци е поредното задължително за посещение място, когато сте на гости в Хотел Калина Палас. Ако желаете да се разходите пеша до малкото габровско селце ще трябва да отделите между 2 и 4 часа в зависимост от темпото като разходката минава по живописна горска пътека. Ако решите да се придвижите с автомобил разстоянието по асфалтов път е около 25 км. Съществува и по-кратък вариант, по черен път, но не ви го препоръчваме.

Село Боженци е обявено за архитектурно – исторически резерват през 1964-та г. В него къщите са запазили своя автентичен вид от Възраждането. На територията на резервата не е позволено строителството на къщи с различен от възрожденския стил. Повечето от тях са двуетажни като първия етаж обикновено са бил използван за дюкян, а на втория са живеели стопаните. Основен поминък на боженчани са били търговията с вълна, восък, пчелен мед.

Интересна е легендата, свързана със създаването на Боженци. Според нея селото е основано след като търновска болярка на име Божана се заселила тук, заедно със своите деца след смъртта на своя съпруг при завземането на Търново от турците. Оттам идва и името на Боженци. Преданието разказва, че заедно с Божана тук се заселили множество богати търговци, донесли със себе си своя бит и култура.

Основни забележителности тук са старата църква „Свети пророк Илия“. В долната част на църовния двор има килийно училище, а класното Ново школо може да видите в самото начало на резервата срещу администрацията.

Интересесни за посещение са две от къщите, превърнати в музеи. В къща-музей „Баба Райна“ може да бъде видяна етнографската експозиция от 18 век. В къща-музей „Дончо Попа“ пък може да се запознаете с бита и културата на местните хора през Възраждането.

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете