За региона

Атракции и интересни идеи за гостите на град Трявна

мар. 17, 2019

Трявна е не просто град с история и традиции. Трявна е място, което съчетава не само възрожденски дух, кристално чист въздух, различни възможности за отдих и туризъм, но и интересни атракции, които да обогатят гостуването ви в Трявна. След като обиколите града, опитате от специалитетите на традиционната тревненска кухня, изпиете чаша ароматно кафе на пясък, може да се отправите и към атракциите на град Трявна, представени в едни от най-посещаваните места тук.

Ние от Хотел Калина Палас подготвихме тази статия и подбрахме няколко атракции, които смятаме, че биха ви се сторили интересни и биха запечатали ценни моменти в съзнанието ви от гостуването в нашия красив град.

СЛАВЕЙКОВА КЪЩА 

Едно от местата, които горещо препоръчваме да бъде посетено е Славейковата къща. Построена през 1850 година. Петко Славейков е поканен в града за учител и създава първото светско училище в района. Повече за Петко и Пенчо Славейкови може да научите на място в самия музей от любезните уредници.

Трявна

Интериорът на Славейковата къща

Гостите на Славейковата къща са силно впечталени  от „Любовната ракла“. Всеки навършил 18 години (което е и единственото изискване) има възможност върху специален свитък с номер да запише свое любовно послание в свободна или в стихотворна форма, който ще бъде съхранено в раклата на любовта до 14 февруари на следващата година, когато на случаен принцип ще бъдат изтеглени трима победители, чиито автори ще получат награди. В рамките на месец (15 февруари – 15 март), всеки до когото е адресирано любовно послание може да посети Славейковата къща в град Трявна и да получи обяснението в любов от скъпия до сърцето си човек.

Трявна забележителности

 Петко Р. Славейков и Пенчо Славейков

Оригинален подарък за всички, които се обичат и ценят тези малки моменти, които дълги години ще топлят ума и сърцето.

АДРЕС
ул. „Петко Р. Славейков” № 50

РАБОТНО ВРЕМЕ
9:00 – 17:00
Почивни дни: понеделник и вторник

ДАСКАЛОВАТА КЪЩА

Едно от местата в Трявна, на които може да се докоснете до уникалните произведения на Тревненската резбарска школа е именно Даскаловата къща. Тя е построена за двама от синовете на Хаджи Христо Даскалов. Тук на Гергьовден 1808 г. е сключен облог между калфа и майстор чий таван под формата на слънце ще бъде по-красив. Тук е открит и единствения по рода си Музей на резбарското изкуство.

Калина Палас, Трявна

Даскаловата къща

Ако решите да се обзаложите и да си отговорите на дългогодишния спор кое от двете слънца е по-хубаво, ще трябва да сте бързи и сръчни. Това се изисква за да наредите двата „Слънчеви пъзела“, представящи двете резбовани слънца – „майското“ на майстор Димитър Ошанеца и „юлското“ на калфата Иван Бочуковеца Ако сте с приятели може да се съревновавате по отбори или просто да седнете и спокойно да се насладите на реденето на пъзел, а под ръцете ви да изгреят слънцата. Музеят разполага с 4 броя пъзели 60 х 60 см.

Калина Палас, Трявна

„Майското слънце“ на майстор Димитър Ошанеца

А как ви се струва това да рисувате с четка и боички върху бръшлянови листа? Още една от атракциите на Даскаловата къща. Някога тревненци в съревнование с габровци са изписвали малките бръшлянови листа като същински зографи и са ги закичвали в косите на своите съпруги, за да са по-красиви от габровките.

Помислено е и за това как да прекарате вечерта. Със заявка се организират вечерни посещения в къщата-музей, където ще бъдете закичени с бръшлян, ще опитате местен хляб и традиционна ракия. А ако ви се танцува, и за това е помислено. Но да не издаваме всичко.

АДРЕС
ул. „Петко Р. Славейков” № 27 А
тел. 0677/ 6-21-66

РАБОТНО ВРЕМЕ
Всеки ден от 9:00 до 17:00 часа

КЪЩА-МУЗЕЙ „АНГЕЛ КЪНЧЕВ“

И ако реденето на пъзел ви е харесало и желаете да продължите с това любимо свое занимание, то може да посетите родния дом на Ангел Кънчев. Всеки желаещ има възможност да нареди пъзел с образа на революционера, за което се изисква, разбира се, търпение и упоритост. Музеят разполага с 2 броя големи пъзели (50х70 см).

Калина Палас, Трявна

Къщата на Ангел Кънчев

Къщата на Ангел Кънчев е построена в началото на XIX век. Тук преминават детските му години. След това семейството му се премества в град Русе, а това открива възможности за добро образование пред него, но младият мъж се отказва и се посвещава на борбата за свобода на отечеството. Васил Левски забелязва отдадеността му в тайните дела. За нещастие, пламъкът на революционната борба го изгаря твърде млад – на 22 години, на 5 март 1872 г. Ангел Кънчев се самоубива.

Калина Палас, Трявна

Изображение на Ангел Кънчев

АДРЕС
ул. „Ангел Кънчев” № 39

РАБОТНО ВРЕМЕ
10:00 – 16:00
Отваря се от Музей за азиатско и африканско изкуство
Почивни дни: понеделник и вторник

СТАРОТО (СЛАВЕЙКОВОТО) ШКОЛО

Невъзможно е да сте в Трявна и да не посетите Славейковото школо. Това е едно от първите светски училища в България. В него е поканен Петко Славейков като учител. Славейков прави редица промени като въвеждането за изучаване на предмети като музика, рисуване, физическо възпитание. Днес в сградата на Старото, познато още като Славейковото школо се помещават няколко различни експозиции: възстановка на стая от взаимно училище, в което всеки може да се върне 2 века назад и да се опита да пише с пръст върху дъска с пясък, както едно време са се учели децата, да чете от взаимоучителните таблици, да се запознае с реда и строгите изисквания към учениците от възрожденското училище, да се закичи с кавалерия и да си вземе такава за спомен.

Старото школо

Дворът на Старото школо, Трявна

Друга атракция, която представлява голям интерес за посетителите е тази, даваща им възможност да се запознаят с тънкостите на дърворезбата. Музеят предлага обучение по дърворезба, повече нформация, за което може да намерите в сайта на град Трявна, както и на място в музея.

Тук може да разгледате още изложба на стари часовници, сред които часовник с обратен ход на стрелките, часовников механизъм за кула, гравитационен часовник, документална изложба, проследяваща историята на учебното дело в Трявна.

Старото школо, Трявна

В класната стая

Ако пък искате да сключите граждански брак или да си направите една по-различна сватбена фотосесия в автентична възрожденска обстановка сте попаднали на точното за целта място. За сватбеното тържество можете да изберете измежду Музей „Тревненска иконописна школа“, Даскалова къща, Райкова къща или двора на Старото школо.За всичко това, разбира се е необходима предварителна заявка.

АДРЕС
пл. „Капитан дядо Никола” 7
(площадът с Часовниковата кула)
Тел. 0899 705 045

РАБОТНО ВРЕМЕ
Всеки ден от 9:00 до 17:00 часа

РАЙКОВАТА КЪЩА

Построена е в средата на XIX век. Един типичен образец на тревненската архитектурна школа. През 1846 г. тревненският търговец Никола Райков поверил градежа на новата си къща на най-добрия тревненски майстор по това време – Димитър Сергьов. До днес над една от колоните стои надписът : „ 1846 зафащами февруария на 12 дне.  Експозицията на Райковата къща представя тревненския бит и подредба от края на ХІХ и началото на ХХ век. Тук ще видите първото легло, донесено в Трявна, мебели от градския тип къща.

Калина Палас

Райковата къща, Трявна

Атракциите, които къщата предлага от май – до септември са тъкане на малко станче, апликация  и оцветяване на традиционна женска носия или градско дамско облекло. Тук отново се организират вечерни посещения с предварително записване. Посещението включва почерпка със традиционно местно сладко и ликьор.

АДРЕС
Трявна
ул. „Проф. Пенчо Райков” № 1

РАБОТНО ВРЕМЕ
10:00 – 16:00
Отваря се от музей „Старото школо“
Почивни дни: понеделник и вторник

МУЗЕЙ ЗА АЗИАТСКО И АФРИКАНСКО ИЗКУСТВО

Един много интересен музей, който представя част от дарението на българския скулптор Златко Паунов. Показани са повече от двеста експоната – от Изтока: Непал, Китай, Индия, както и от няколко африкански държави. Може да разгледате различни статуетки на индуистки божества, култови предмети, свързани с будизма, африкански маски и др.

Калина Палас, Трявна

Музей за Азиатско и Африканско изкуство, Трявна

Ако искате съвсем да се потопите в атмосферата на един по-малко познат в България свят, то задължително посетете „Кът за релаксация“, където в приятно подредена зала, на фона на тиха и приятна музика може да се отдадете на пълна релаксация.

АДРЕС
ул. „Иван Славейков” № 1
тел. 0677 623 89 

РАБОТНО ВРЕМЕ
9:00 – 17:00
Почивни дни: понеделник и вторник

Надяваме се, че тези предложения ви допадат и вече сте си набелязали какво точно бихте искали да опитате и изживеете, разбира се след като сте обиколили града от край до край.

ПС: Използваните снимки са от сайта www.tryavna-museum.eu, на който може да откриете и повече информация, както за представените места и техните атракции, така и за други забележителности в и около Трявна.

С пожелание за много приятно прекарани моменти!

Хотел Калина Палас

Музей за Азиатско и Африканско изкуство, Трявна

Музей за азиатско и африканско изкуство, Трявна

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете