За региона

10 забележителнoсти, които да посетим около Трявна

февр. 20, 2019

Специално за всички наши гости, ние от хотел Калина Палас подготвихме кратък списък с интересни и забележителности около Трявна, които да посетите, когато сте ни на гости. Както знаете Трявна се намира много близо до идеалния географски център на България, което я прави лесно достъпна от всяка точка на България, както и отлична локация за разходки наоколо. А, повярвайте, местата, които има да видите и посетите са наистина много.

 Национален парк-музей Шипка 

Знаете ли, че от от центъра на град Трявна, ако погледнете към склоновете на Стара планина ще видите паметника Шипка. Да, точно така. Място, за което няма защо да ви обясняваме или убеждаваме защо си струва да бъде посетено. За да стигнете до Национален парк-музей Шипка от хотел Калина Палас са ви е необходим по-малко от час за да изминете разстоянието от 40 км. Пътят минава през няколко китни селца и махали, покрай етнографски музей на открито „Етър“ за да стигнете до заветните 1326 м. н в., на които се намира и самият паметник.

До началото на 50-те години едноименният връх е носил името Свети Никола, а до 1977-ма връх Столетов. Национален парк-музей Шипка обхваща 26 паметника, сред които батареи, землянки, част от възстановените позиции от времето на Руско-турската война. Повече за самият паметник и неговата експозиция може да прочетете тук.

Местност Узана

Интересна дестинация, представляваща интересна забележителност в близост до Трявна е местността Узана. Намира се на около 45 км от град Трявна и само на 25 км от Габрово. Сред уникалната природа и характерен релеф на Стара планина се намира местността Узана. Тук е разположен знакът за географски център на България.

Узана обхваща обширни части от старопланинската област със средна надморска височина 1120 м, а на места достига и 1400 м. надморска височина.

Силно изразеният планински релеф с дълги и стръмни склонове, разнообразие от хотели, хижи и почивни станции превръща местността Узана в предпочитан зимен курорт с 8 ски писти. Всяка от тях е с различна трудност и предлага отлични възможности за практикуване на зимни спортове.

През лятото местност Узана е не по-малко привлекателна. Има възможност за познавателен и алтернативен туризъм. Към посетителския център има създадена Детска природна академия, която включва различни опознавателни и образователни игри в специално обзаведените зали, както и разходка из Горската пътечка зад Информационния център.

Етъра

Единственият етнографски музей на открито „Етъра“ се намира на около 25 км от Хотел Калина Палас. Великолепно място, което силно препоръчваме да посетите.

ЕМО Етъра е открит за посетители на 7 септември 1964 г. по идея на Лазар Донков.Тук ще с епотопите в епохата на Възраждането. Ще се разходите из старите калдъръмени улици на някогашно Габрово, ще надникнете зад прозорците на шарланджийницата, ще усетите аромата на прясно изпечен хляб, ще опитате традиционния за габровския регион пестил, ще разгледате водните съоръжения на открито, ще надникнете в ателието за икони и още много.

Тук са експонирани различни обекти, някои от тях са реставрирани на място, други са пренесени в оригиналния си вид, а трети са пресъздадени по скици и заснемания.

Етъра представлява един малък умален вариант на възрожденско Габрово.

Помислено е и за най-малките посетители. В специален детски кът те имат възможност сами да изработят различни предмети по старинни технологии.

Соколски манастир

Разположен на по-малко от 30 км от град Трявна, Соколски манастир е едно от местата, които силно препоръчваме на всеки от гостите ни (а и не само) да посети. Соколски манастир „Успение Богородично“ е действащ девически манастир, основан през 1833 г като мъжки (функционирал като такъв до средата на 20 век). Негови основатели са игумен Йосиф Соколски и йеромонах Агапий, които в началото издигат малка дървена църква, а до нея е пристроена малка къща за живеене.

Това, което днес може да се види в манастирския двор е построено с дарения на хората от околните села.

Голям интерес представлява каменната чешма с осем чучура–соколи, дело на майстор Колю Фичето. Днес тя е символ на манастира. Калдъръмена пътека отвежда посетителите до самата манастирска църква, красиво изографисана отвън и отвътре. До самата църква има малка пещера, за която се разказват легенди. Манастирът е зареждащо място, любимо на много хора.

Екопътека Етър – Соколски манастир

Преди или след като сте разгледали Етъра може да се разходите по екопътека „Етъра-Соколски манастир“. Както по-горе обяснихме, с кола след няколко километра ще стигнете от Етъра до манастира, но все пак за любителите на планинските разходки има и алтернативен маршрут. Той може да бъде изминат за около час и половина и е подходящ за разходка през всички сезони, за начинаещи туристи, както и за групи с деца. Самата екопътека стартира точно срещу големия паркинг на централния вход на ЕМО „Етъра“. По пътеката са изградени специални кътове за отдих и почивка.

Екопътеката до Соколски манастир „Успение Богородично“ е със зелена маркировка и предлага приятна разходка през природен парк „Българка“. Трасето преминава през вековна гора, след което се достига до село Червена локва и не след дълго се озовавате пред портите на Соколски манастфир „Успение Богородично“.

Дряновски манастир

Само на около 20 км от хотел Калина Палас се намира един от най-значимите културни и духовни центрове на България. Една от забележителностите около Трявна, която не бива да пропускате. Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“ е построен през 12 век недалеч от сегашното си местоположение. Опожаряван, разрушаван и възстановяван неведнъж, той устоява на предизвикателствата на времето, в което съществува.

Дряновски манастир е един от най-големите книжовни центрове през Възраждането. Тук са отсядали светли личности като Васил Левски, Бачо Киро, поп Харитон. За историята на манастира може да научите от историческия музей към манастира.

Живописното местоположение на Дряновски манастир в района на старопланинското плато Стражата и протичащата край него река Андъка го превръщат в любима дестинация на всички българи.

Пещера Бачо Киро

Веднъж стигнали до Дряновски манастир няма как да пропуснете да посетите и пещера Бачо Киро – първата благоустроена пещера в България. Намира се на около 300 метра от Дряновски манастир. За целта трябва да преминете през моста на река Андъка и оттам по изградена екопътека ще стигнете до нея. Тя е една от най-интересните и забележителни подземни творения на природата. Името и идва от един от най-известните герои на Априлското въстание, който се е укривал в нея – Бачо Киро.

Пещерата представлява 4 етажен лабиринт, а общата дължина на галериите и нейните разклонения е 3600 метра. Целогодишно температурата варира около 10-13 градуса.

Ако решите да се разходите из нея има два варианта: къс и дълъг маршрут. Късият се изминава без екскурзовод за около 15-20 минути, а  дългият – около час с екскурзовод.

Боженци

Архитектурно-исторически резерват Боженци е още едно от задължителните места за посещение, когато гостувате на хотел Калина Палас. Ако времето, в което сте решили да го посетите е благоприятно бихте могли за времето от 2 до 4 часа са се разходите по живописна горска пътечка, която ще ви отведе до Боженци. Все пак ако решите да се придвижите с кола, разстоянието по асфалтовия път е около 25 км.

Малкото и китно село Боженци е обявено за архитектурно-исторически резерват през 1964-та година. Тук къщите са запазили своя автентичен вид от Възраждането. Повечето къщи са двуетажни, като първият етаж е бил използван за дюкян, в който майсторът е предлагал своята стока, а на втория е живеел заедно със своето семейство.

Интересни места за посещение в Боженци са старата църква „Свети пророк Илия“, килийното училище, Новото школо, къщите-музеи „Баба Райна“ и „Дончо Попа“.

Архитектурно-исторически резерват Боженци ще ви пренесе в епохата на Възраждането с неговите традиционни бит и култура.

Екопътека  Трявна – „АИР Боженци“

Ако сте почитатели на леките планински преходи и разходки на открито, то следващото предложение е точно за вас. Село Боженци е едно от предпочитаните места за посещение както от тревненци, така и от гостите на града. Потъналото в зеленина село привлича стотици туристи със своя автентичен облик, оригинална архитектура и красиво украсени с цветя чардаци и балкони. Следващите няколко маршрута ще ви преведат през красиви местности, а целта е ясна – село Боженци. Имайте в предвид, че всички маршрути водят до едно специфично място, което наподобява кръстопът. След него трябва да следвате синята маркировка. 

Вариант 1: с. Боженци: Трявна (Часовниковата кула) – с. Зеленика- с.Веленци – с. Боженци Зелена маркировка (от Трявна) – продължителност 2 часа.

Вариант 2: Трявна (Часовниковата кула) – хотел „Бръшлян“-на запад по билото – с. Боженци Синя маркировка-продължителност 2 часа.

Вариант 3: Трявна (Часовниковата кула) – хотел „Бръшлян“- пещера „Змеева дупка“ – с. Генчовци – м. Пропастите – с.Боженци. По този маршрут, може да се стигне и до пещера „Марина дупка“. Жълта маркировка – продължителност 2 часа.

Крепост Хоталич

Ако сте любители на историята и археологията една добра възможност за разходка е крепост Хоталич край Севлиево. Намира се на около 55 км от хотел Калина Палас и на 4 км от град Севлиево. Това е една от най-добре запазените и експонирани археологически обекти в България.

Още в древността хората са оценили географското и стратегическо местоположение.

Разходката по павираните алеи определено ще ви хареса. Имате възможност да надникнете в  Болярската църква в цитаделата, да посетите някоя от запазените кули по крепостната стена, а при наличие на повече време,  може да се разходите из множеството разкрити жилищни постройки в предградието на крепостта.

В няколко специално изградени къщи може да се запознаете с историята на крепостта, както и с етапите на нейното проучване.

От върха на крепостта се отваря невероятна гледка наоколо. Гледка, която дълго ще си спомняте.

Удобство и стил 4 звезди в Трявна!Нека се почувствате специален!

Резервирайте по телефона:

0677 62 285

Резервационно запитване:

изпратете